dilluns, 22 d’abril del 2013

AHIR vaig anar a...

AHIR vaig anar a... la sessió del Festival Internacional de Curtmetratges i Animació de Barcelona MECAL 2013 dedicada al prestigiós Festival de Cinema de Tampere (Finlàndia) al CCCB de Barcelona.


El Festival de Cinema de Tampere (Tampereen Elokuvajuhlia, Tampere Film Festival), és el més veterà i important dels països del nord d'Europa pel que fa a la secció de curtmetratges. A part de nacional i internacional, també acull una gran varietat de seccions especials, seminaris, exhibicions, concerts i esdeveniments a clubs. Cada any hi ha gairebé 750 professionals acreditats i s'hi apleguen nombrosos seguidors d'arreu. L'any 2014 se celebrarà del 5 al 9 de març.


Els curts que vam poder veure en la sessió d'ahir van ser...

Perkele, documental de 18' dirigit per Arto Tuohimaa l'any 2004.
Perkele vol dir dimoni en finès. Pero, originàriament, perkele era el deu del tro en la tradició precristiana. El seu ús actual és equivalent al nostre carai! o collons!
En aquest curt podem veure, en tot el seu esplendor, el tòpic de la fredor dels homes finlandesos, que carreguen una gran llosa de gel en l'interior més profund dels seus sentiments.





Erään hyönteisen tuho (la mort d'un insecte), és un curt experimental de 7' dirigit per Hannes Vartiainen i Pekka Veikkolainen, l'any 2010.
En un paisatge urbà sense vida on el temps ha deixat d'avançar, hi comença una esbojarrada dança, i una papallona que acaba de sortir del seu capoll és apunt de morir.




Elonkorjuu (la collita), és un curt de ficció de 15', dirigit per Sami Korjous l'any 2006.
Durant molt de temps la masovera Anja Huovinen ha aguantat la xerrameca sexista del seu marit, sempre borratxo, centrant-se en la seva feina i els seus fills. Però tot té un límit.




Tango és un curt d'animació de 6' dirigit per Hannu Lajunen i Tomi Rilonheimo l'any 2006.
Un vespre de ball al bar del barri, en algun lloc de Finlàndia. Gent solitària hi va per una mica de diversió. No hi ha gaires clients però els ritmes calents i apassionats del tango els arrosseguen a la pista de ball. El tango finlandès és fort i esgotador.

Krump és un curt experimental de 4', dirigit per P. V. Lehtinen l'any 2011.
Observació dels moviments d'un gimnasta a les anelles. Els moviments són tan salvatges com el so d'un violí just al límit de ser fora de control. Aquests moviments els realitza Olli Torkkel, gimnasta del circ Cirque du Soleil.

Planet of Sexes és un curt experimental d'11', dirigit per Anssi Kasitonni l'any 2012.
Aquí es tracta la por a tot allò desconegut. També parla d'enamorar-se d'allò desconegut, però sobretot com les dones són de Venus i els homes dels Estats Units.




Bittersweet és un curt de ficció de 3', dirigit per Reetta Aalto l'any 2012.
Dues noies i la lleialtat. Una d'elles decideix marxar, de sobte, amb un desconegut per diners. Una vinyeta d'un vespre en un poble, el·líptic.

Kaveri és un curt de ficció de 7' dirigit per Teemu Nikki l'any 2007.
(Secció oficial del Festival Sundance 2009)
Pera vol provar una cosa pervertida al bany, i li demana al seu company que l'ajudi. Però la seva dona arriba a casa massa aviat...




Nauttikaa! Gaudiu!
MOI, MOI!

1 comentari:

  1. You don't say! Tampere! I didn't know it was so old. Planning to go to KIASMA soon to see some video performances..

    ResponElimina