dimecres, 28 de març del 2012

A CASA NOSTRA hi ha...

L'objecte d'avui és una Urban Creature (Urban Gnome i Street Style Gnome), dissenyada per l'empresa britànica de disseny vitamin living cap a l'any 2007.



Estàn fets a mà al Regne Unit en fina i resistent porcel·lana, i estàn tractats amb gràfics minimalistes, que els fan considerablement diferents als clàssics gnoms de jardí que tots coneixem. Medeixen uns 21cm d'alt.

Es van concebre com a alternativa actual al típic gnom de jardí britànic...

... ja que també es poden posar a l'exterior.

El nostre és com aquest...


... i és aquest (que tenim a la nostra casa de la ciutat)...


...es diu Bad Drip (degoteig de mal). Els detallats gargots representen un món d'estranyes criatures que es barregen entre elles en una gota negra que sembla que vessi del llenç.

Sabieu que els primers gnoms de casa de procel·lana van començar a ser produits a finals del s.18, i van ser molt populars al llarg de tot el s.19? Sembla ser que el primer gnom de ceràmica s'atribuiria a Baehr & Maresch de Dresde cap a 1841. Més tard, cap a 1860, començarien a produir-se en quantitat a Gräfenroda, una ciutat de Turíngia (Alemanya) coneguda precisament per la seva ceràmica. 
D'aquesta manera, el gnom de jardí es va extendre ràpidament per tota Alemanya, i cap a França i el Regne Unit (on la jardineria és un hobby molt important). Al Regne Unit van ser introduits per Sir Charles Isham al 1847, quan va comprar-ne 21 de terracotta en un viatge a Alemanya i els va col·locar com a ornaments de jardí a casa seva (només en queda un d'aquells que està assegurat per valor d'un mil·lió de lliures). Curiosament, un dels més recents manufacturadors de gnoms de jardí és Tom Major-Ball, el pare de l'ex-Primer Ministre britànic John Major.
Com que s'han convertit en un accessori molt popular en molts jardins, han esdevingut  també objecte de robatoris per part de col·lectius com el Front de Liberation des Nains de Jardins que pretenen retornar-los a la natura. Fins i tot, alguns gnoms que han estat raptats s'han enviat a que viatgessin per tot el món. 
S'ha de dir... que hi ha gent per tot.

A Barcelona en podeu trobar a la botiga objeto de deseo, al carrer Balmes 237.

MOI, MOI!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada